Ahad, 31 Januari 2016

Larangan Pengimpotan Anak Benih Pokok Palma

PASIR PUTEH - Jabatan Pertanian Malaysia akan bekerjasama dengan beberapa jabatan dan agensi penguatkuasa yang berkaitan dengan tugasan di sempadan negara bagi menghalang kemasukan semua jenis pokok palma secara haram termasuk pokok kurma ke negara ini.

Ketua Pengarah Pertanian Malaysia Datuk Ahmad Zakaria Mohammad Sidek berkata, larangan pengimpotan anak benih pokok palma termasuk pokok kurma itu bagi mengatasi serangan Kumbang Merah Palma (Rhynchophorus ferrugineus) atau Red Palm Weevil (RPW) ke atas tanaman palma.
Pada tahun 2010 Jabatan Pertanian telah mula mengesan serangan RPW di beberapa negeri iaitu Terengganu, Kelantan, Perlis, Kedah dan Pulau Pinang
dan ianya dikuatkuasakan sejak 2011 lagi tetapi palma dipercayai dibawa masuk secara haram.
Sehingga kini, Kumbang Palma Merah merosakkan 335 pokok kurma dan 465 hektar kelapa di seluruh negara," katanya dalam sidang media bersempena lawatan kerjanya ke ladang kurma di Binjai Kota Bharu dan Kampung Wakaf dekat sini, hari ini.

Jabatan Pertanian mengambil langkah lebih ketat dengan menguatkuasakan Akta Kuarantin Tumbuhan 1976 dan Peraturan-peraturan Kuarantin Tumbuhan 1981 bagi menghalang kemasukan pokok palma yang tidak sah.

Tambahnya, walaupun kumbang tersebut lebih cenderung kepada pokok kurma, pihaknya terpaksa mengawal semua jenis palma.
Katanya, syarikat-syarikat yang mengusahakan ladang dan landskap perlu berdaftar dengan jabatan bagi memudahkan urusan pemantauan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan