Ahad, 8 Januari 2017

BANJIR DI KELANTAN SEMAKIN PULIH


KOTA BHARU: Banjir di Kelantan menunjukkan keadaan semakin pulih dengan cuaca yang baik serta kebanyakan pusat pemindahan yang telah ditutup kecuali di Tumpat dan Pasir Mas yang masih beroperasi hingga saat ini.

Bilangan penduduk yang berada di pusat pemindahan setakat tengahari adalah seramai 4,473 mangsa dengan 1,484 keluarga serta 12 Pusat pemindahan masih dibuka sekarang ini.

Dua jajahan yang masih menempatkan mangsa banjir adalah Tumpat dan Pasir Mas. Jajahan Tumpat setakat hari ini menempatkan mangsa seramai 2,794 orang dengan  933 keluarga serta Pasir Mas dengan 1,679 orang dengan 551 keluarga yang masih berada di pusat pemindahan banjir.

Cuaca yang baik serta  tiada hujan sekarang ini menyebabkan banyak pusat pemindahan telah ditutup dan ramai mangsa banjir telah pulang ke rumah untuk melakukan kerja-kerja pembersihan.

Sebelum pada ini sebanyak 9 jajahan di Kelantan yang telibat dengan banjir yang mula melanda Kelantan awal bulan januari dan sekarang ini hanya 2 jajahan yang masih telibat iaitu Tumpat serta Pasir Mas.

Jajahan Gua Musang setakat kini masih bebas daripada banjir dan tiada pusat pemindahan yang dibuka..MF73 SMNET News

Gambar: FB YB Zaki Haji Ibrahim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan